Jesteś tutaj:
- Imprezy 2019
- Imprezy 2018
- Imprezy 2017
- Imprezy 2016
- Imprezy 2015
- Imprezy 2014
- Imprezy 2013
- Imprezy 2012
- Imprezy 2011
- Imprezy 2010
Poprzednia 1 2 Następna

Przejdź do: Święto Ziemniaka - Kraplewo 2018
termin:
30.09.2018
miejsce: Kraplewo, gmina Ostróda
organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gmina Ostróda oraz Pomorsko-Mazurska Hodowla Ziemniaka
W Kraplewie k. Ostródy rokrocznie odbywa się Mazurski Dzień Ziemniaka. Gotowanie „na żywo”, degustacje potraw z ziemniaków, koncerty, kiermasz lokalnej żywności, to tylko niektóre z atrakcji podczas tej imprezy.
Przejdź do: Festyn Dożynkowy w ramach Dożynek Wojewódzkich - Olsztynek 2018
termin:
16.09.2018
miejsce: Olsztynek
organizatorzy:
Samorząd województwa warmińsko-mazurskiego zaprosił na Warmińsko-Mazurskie Dożynki Wojewódzkie i Festyn dożynkowy 16 września 2018 roku w Muzeum Budownictwa Ludowego – Park Etnograficzny w Olsztynku.
Przejdź do: Regionalne Święto Miodu – Ełk 2018
termin:
15.09.2018
miejsce: Ełk
organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz Miasto Ełk
Po raz siódmy Ełk stał się regionalną stolicą miodu i produktów pszczelarskich.
Na tym terenie od ponad pięciuset lat kultywowane są tradycje pszczelarskie, a okoliczne uprawy oraz roślinność wyjątkowo sprzyjają pozyskiwaniu miodów.
Pszczelarze z całego regionu, w tym członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur Powiśla, prezentowali miody i szeroką gamę produktów pszczelarskich podczas konkursu „Na najlepszy miód”.
Przejdź do: Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa – Olsztyn 2018
termin:
15.09.2018
miejsce: Olsztyn
organizatorzy:
W miniony weekend na terenie miasteczka studenckiego w Kortowie odbyła się
VI edycja Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa.
Uczestnicy mogli m.in. degustować sery i twarogi producentów serów, oglądać pokazy kulinarne, pokazy filmowe poświęcone tajnikom przemysłowej produkcji serów dojrzewających i twarogów najwyższej jakości. Nie zabrakło również atrakcji dla dzieci w postaci animacji, uliczki seromaniaków. Festiwal to również okazja, by kształtować od najmłodszego pokolenia poprawne nawyki żywieniowe, wpisujące w dietę nabiał.
Przejdź do: Festiwal Runa Leśnego – Pisz 2018
termin:
08.09.2018
miejsce: Pisz
organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz Gmina Pisz
Puszcza Piska jest największym kompleksem leśnym na Mazurach, obfitującym w różnorodne dary. To prawdziwy raj dla grzybiarzy, zbieraczy jagód, jeżyn i borówek.
Przejdź do: Elbląskie Święto Chleba – Elbląg
termin:
31.08.2018
miejsce: Elbląg
organizatorzy:
Wakacje Elbląg tradycyjnie pożegnał Świętem chleba. XIII edycja tego wydarzenie odbyła się od 31 sierpnia do 2 września na Starym Mieście. Tradycyjnie, główny trzon imprezy stanowił jarmark produktów regionalnych. W tym roku wzięło w nim udział 160 wystawców, na stoiskach można było znaleźć żywność i rękodzieło z Polski i z zagranicy, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle”.
Przejdź do: V Regionalny Festiwal Klusek i Makaronu – Nielbark 2018
termin:
26.08.2018
miejsce: Nielbark, gmina Kurzętnik
organizatorzy:
Jednym z 17 wydarzeń regionalnych organizowanych w ramach „Kalendarza imprez regionalnych promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko-mazurskiego w 2018 r.” był V Regionalny Festiwal Klusek i Makaronu, który odbył się 26 sierpnia w Nielbarku gm. Kurzętnik podczas dożynek gminno-parafialnych Gminy Kurzętnik.
Przejdź do: Regionalne Święto Ziół - Olsztynek 2018
termin:
15.08.2018
miejsce: Olsztynek
organizatorzy:
15 sierpnia przypada dzień Święta Matki Boskiej Zielnej, w którym to składane są symboliczne dary w postaci warzyw, ziół, kwiatów czy zbóż. Nie bez znaczenia więc w tym dniu odbyła się impreza pn. „Regionalne Święto Ziół” na terenie skansenu w Olsztynku. Organizowana od 2010 roku na stałe wpisała się do kalendarza imprez regionalnych Warmii i Mazur, promujących żywność lokalną, naturalną i regionalną.
Przejdź do: Mazurskie Święto Kaszy – Kętrzyn 2018
termin:
12.08.2018
miejsce: Kętrzyn
organizatorzy:
12 sierpnia 2018 r. w amfiteatrze w Kętrzynie po raz trzeci odbyło się Mazurskie Święto Kaszy. Impreza miała na celu propagowanie, kultywowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla. Dodatkową atrakcją było gotowanie na wielkiej patelni i degustacja potrawy z kaszy. Podczas wydarzenia odbył się także Wielki Turniej Kulinarny o Puchar Burmistrza Miasta Kętrzyn przy współudziale publiczności. Nie zabrakło także części wystawienniczej, gdzie swoje produkty zaprezentowali lokalni rękodzielnicy i przetwórcy żywności.
Przejdź do: Święto Mazurskiego Kartoflaka - Szczytno 2018
termin:
11.08.2018
miejsce: Szczytno
organizatorzy: amorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz Gmina Miejska Szczytno
W „Kalendarzu imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną Województwa Warmińsko-Mazurskiego”, jednym z 17 organizowanych w bieżącym roku wydarzeń jest „Święto Mazurskiego Kartoflaka”, które odbyło się 11 sierpnia w Szczytnie.
Przejdź do: Festiwal Smaków - Ostróda 2018
termin:
03.08.2018
miejsce: Ostróda
organizatorzy:
W dniach 3-5 sierpnia 2018 na terenie Expo Mazury w Ostródzie odbyła się III edycja Festiwalu Smaków w Ostródzie. W bieżącym roku Festiwal został połączony z innym wydarzeniem – II edycją Browariady – wydarzeniem promującym polskie piwa rzemieślnicze. Festiwal miał na celu promocję regionalnych tradycji kulinarnych, lokalnych producentów i dostawców żywności lokalnej, tradycyjnej, regionalnej oraz żywności oznaczonej certyfikatami eko i bio.
Przejdź do: Festiwal Kultury Myśliwskiej – Lidzbark Warmiński 2018
termin:
22.07.2018
miejsce: Lidzbark Warmiński
organizatorzy:
Lidzbark Warmiński – miasto Cittaslow, położone nad Łyną i Symsarną, historyczna stolica Warmii, przez wiele wieków rezydencja Biskupów Warmińskich. Tutaj rezydowali m.in. Eneasz Sylwiusz Piccolomini – późniejszy Papież Pius II, Łukasz Watzenrode – wuj Mikołaja Kopernika czy Ignacy Krasicki – zwany księciem poetów polskich. Podczas Festiwalu Kultury Myśliwskiej odbył się konkurs kulinarny przyrządzania gulaszu z dziczyzny.
Przejdź do: Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla - Olsztyn 2018
termin:
21.07.2018
miejsce: Olsztyn
organizatorzy:
Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla to jedno z największych regionalnych wydarzeń, którego celem była promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej.
Przejdź do: Święto Gęsi – Biskupiec Pomorski 2018
termin:
15.07.2018
miejsce: Biskupiec Pomorski
organizatorzy:
Biskupiec po raz piętnasty był gospodarzem „Święta Gęsi”. Celem wydarzenia było m.in. promowanie mięsa drobiowego, a w szczególności gęsiny. Była ona głównym składnikiem potraw przygotowywanych w licznych pokazach i warsztatach kulinarnych połączonych z ich degustacją oraz gier i konkursów. Nie zabrakło też kiermaszu producentów żywności tradycyjnej i regionalnej, gdzie można było nabyć produkty przygotowane według regionalnych receptur opartych o tradycyjne surowce.
Przejdź do: XI Mazurski Festiwal Rybny „Rybkę na zdrowie” – Mikołajki 2018
termin:
07.07.2018
miejsce: Mikołajki
organizatorzy:
W lipcową sobotę miłośnicy potraw z ryb tłumnie przybyli do Mikołajek, gdzie odbył się XI Mazurski Festiwal Rybny „Rybkę na zdrowie”. Festiwal promuje potrawy rybne oraz służy poszerzaniu wiedzy o rodzajach i znaczeniu produktów rybnych w racjonalnym żywieniu. Podczas imprezy nie zabrakło degustacji ryb przyrządzonych na różne sposoby. Można było podpatrzeć mistrzów kuchni podczas przygotowywania różnorodnych potraw rybnych, skosztować wielu rybnych przysmaków oraz wziąć udział w warsztatach i konkursach kulinarnych. Wydarzeniu towarzyszył kiermasz sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.