Poniedziałek 18.12.2017, imieniny obchodzi: Gracjan, Bogusław
Kalendarium wydarzeń
Grudzień 2017
PnWtŚrCzPtSoNd
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Strona w języku polskim Site in English

13
12.14

Przejdź do: Konkurs „Smaki Warmii Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”-Olsztyn

termin:  13.12.2014 miejsce: Olsztyn organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko - Mazurska Izba Rolnicza i Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct - Olsztyn
W tym roku odbędzie się już dziewiąta edycja konkursu, w którym producenci żywności naturalnej, profesjonalni kucharze, uczniowie jak i gospodynie domowe prezentują zarówno wyśmienite potrawy jak i tradycyjne produkty. Areną zmagań są zmodernizowane pracownie szkół gastronomicznych w Elblągu, Ełku, Szczytnie i Olsztynie. Konkurs ma charakter etapowy. Po wstępnej selekcji, uczestnicy rywalizują w trzech finałach subregionalnych, a następnie ich zwycięzcy spotykają się podczas finału w Olsztynie. Do tej pory we wszystkich edycjach zaprezentowano ponad 200 potraw i 360 produktów. Wśród nagrodzonych można znaleźć prawdziwe „perełki” np. „soloną sieję z gliniaka”, „smalec z dzika - wiatrem podszyty”, kompot z ulęgałek, kotlet ze skudda, lody śmietankowo-miodowe, rajskie jabłuszka w syropie, flaczki z lina z grzybami, pieczoną pierś z kaczki z sosem śliwkowym, ziemniakami okraszonymi boczkiem i modrą kapustą. Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego regionu.

29
11.14

Przejdź do: Konkurs „Smaki Warmii Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”-Szczytno

termin:  29.11.2014 miejsce: organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko - Mazurska Izba Rolnicza i Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct - Olsztyn
W tym roku odbędzie się już dziewiąta edycja konkursu, w którym producenci żywności naturalnej, profesjonalni kucharze, uczniowie jak i gospodynie domowe prezentują zarówno wyśmienite potrawy jak i tradycyjne produkty. Areną zmagań są zmodernizowane pracownie szkół gastronomicznych w Elblągu, Ełku, Szczytnie i Olsztynie. Konkurs ma charakter etapowy. Po wstępnej selekcji, uczestnicy rywalizują w trzech finałach subregionalnych, a następnie ich zwycięzcy spotykają się podczas finału w Olsztynie. Do tej pory we wszystkich edycjach zaprezentowano ponad 200 potraw i 360 produktów. Wśród nagrodzonych można znaleźć prawdziwe „perełki” np. „soloną sieję z gliniaka”, „smalec z dzika - wiatrem podszyty”, kompot z ulęgałek, kotlet ze skudda, lody śmietankowo-miodowe, rajskie jabłuszka w syropie, flaczki z lina z grzybami, pieczoną pierś z kaczki z sosem śliwkowym, ziemniakami okraszonymi boczkiem i modrą kapustą. Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego regionu.

22
11.14

Przejdź do: Konkurs „Smaki Warmii Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”-Ełk

termin:  22.11.2014 miejsce: Ełk organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko - Mazurska Izba Rolnicza i Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct - Olsztyn
W tym roku odbędzie się już dziewiąta edycja konkursu, w którym producenci żywności naturalnej, profesjonalni kucharze, uczniowie jak i gospodynie domowe prezentują zarówno wyśmienite potrawy jak i tradycyjne produkty. Areną zmagań są zmodernizowane pracownie szkół gastronomicznych w Elblągu, Ełku, Szczytnie i Olsztynie. Konkurs ma charakter etapowy. Po wstępnej selekcji, uczestnicy rywalizują w trzech finałach subregionalnych, a następnie ich zwycięzcy spotykają się podczas finału w Olsztynie. Do tej pory we wszystkich edycjach zaprezentowano ponad 200 potraw i 360 produktów. Wśród nagrodzonych można znaleźć prawdziwe „perełki” np. „soloną sieję z gliniaka”, „smalec z dzika - wiatrem podszyty”, kompot z ulęgałek, kotlet ze skudda, lody śmietankowo-miodowe, rajskie jabłuszka w syropie, flaczki z lina z grzybami, pieczoną pierś z kaczki z sosem śliwkowym, ziemniakami okraszonymi boczkiem i modrą kapustą. Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego regionu.

08
11.14

Przejdź do: Konkurs „Smaki Warmii Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”-Elbląg

termin:  08.11.2014 miejsce: organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko - Mazurska Izba Rolnicza i Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct - Olsztyn
W tym roku odbędzie się już dziewiąta edycja konkursu, w którym producenci żywności naturalnej, profesjonalni kucharze, uczniowie jak i gospodynie domowe prezentują zarówno wyśmienite potrawy jak i tradycyjne produkty. Areną zmagań są zmodernizowane pracownie szkół gastronomicznych w Elblągu, Ełku, Szczytnie i Olsztynie. Konkurs ma charakter etapowy. Po wstępnej selekcji, uczestnicy rywalizują w trzech finałach subregionalnych, a następnie ich zwycięzcy spotykają się podczas finału w Olsztynie. Do tej pory we wszystkich edycjach zaprezentowano ponad 200 potraw i 360 produktów. Wśród nagrodzonych można znaleźć prawdziwe „perełki” np. „soloną sieję z gliniaka”, „smalec z dzika - wiatrem podszyty”, kompot z ulęgałek, kotlet ze skudda, lody śmietankowo-miodowe, rajskie jabłuszka w syropie, flaczki z lina z grzybami, pieczoną pierś z kaczki z sosem śliwkowym, ziemniakami okraszonymi boczkiem i modrą kapustą. Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego regionu.

11
10.14

Przejdź do: Regionalne Święto Miodu 2014

termin:  11.10.2014 miejsce: Ełk organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miasto Ełk
Ełk – największy ośrodek gospodarczy na Mazurach nad jeziorem Ełckim i Sunowo oraz rzeką Ełk. Niewątpliwą atrakcją miasta jest oddana do użytku w 1918 roku Ełcka Kolej Wąskotorowa (tory o szerokości 750 mm – trasa o długości 48 km) oraz Muzeum Kropli Wody w Wieży Ciśnień. Pszczelarze z całego regionu zaprezentują tu miody i produkty pszczelarskie. Podczas tego „słodkiego” wydarzenia jury wyłoni laureatów konkursu na najlepsze miody w pięciu różnych gatunkach: rzepakowym, lipowym, gryczanym i wielokwiatowym oraz pozostałych odmianach w kategorii otwartej. Zwieńczeniem zmagań konkursowych będzie wyłonienie najlepszego ciasta z miodem.

13
09.14

Przejdź do: Regionalny Festiwal Potraw z Ziemniaków

termin:  13.09.2014 miejsce: Ostróda organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miasto Ostróda
Ostróda – miasto powiatowe nad Jeziorem Drwęckim przy drodze Warszawa – Gdańsk i linii kolejowej Olsztyn – Toruń. Tu zaczynają swój bieg statki Żeglugi Ostródzko – Elbląskiej kursujące po wodzie i trawie po unikatowym w skali świata zabytku jakim jest Kanał Elbląski. We wrześniu do Ostródy zapraszamy smakoszy potraw z ziemniaków. Podstawą do wykonania prezentowanych potraw konkursowych będą ziemniaki pochodzące z gospodarstw na terenie Warmii i Mazur. Ekipy konkursowe kucharzy profesjonalnych i amatorów staną do rywalizacji w przygotowaniu ziemniaczanych przysmaków. Ich zmagania zostaną ocenione przez jury konkursu. Zgromadzona publiczność będzie miała okazję do degustacji potraw wykonanych przez lokalnych restauratorów oraz wybrania najlepszej potrawy z ziemniaków.

06
09.14

Przejdź do: Regionalny Festiwal Runa Leśnego

termin:  06.09.2014 miejsce: Pisz organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miasto i Gmina Pisz
Pisz położony jest w południowo-wschodniej części Krainy Wielkich Jezior Mazurskich, nad jeziorem Roś i rzeką Pisą i otoczony jest Puszczą Piską – największym kompleksem leśnym Mazur. To niekwestionowany raj dla grzybiarzy, zbieraczy runa leśnego, myśliwych, wędkarzy oraz miłośników przyrody. Największa obszarowo gmina w Polsce obejmująca swoim zasięgiem 2/3 jeziora Śniardwy. Wrzesień – okres grzybobrania – to znakomita pora na rywalizację podczas Regionalnego Festiwalu Runa Leśnego. Zgłoszone do konkursu ekipy, zarówno kucharzy profesjonalnych, jak i amatorów, będą zmagały się w przygotowaniu potrawy z grzybami. Prezentowane będą również nalewki wyprodukowane z bogactw runa leśnego. Zgromadzona publiczność, po degustacji, wyłoni najlepszą ich zdaniem potrawę z grzybami.

30
08.14

Przejdź do: Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla

termin:  30.08.2014 miejsce: Olsztyn organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego
Olsztyn to stolica regionu położona nad rzeką Łyną z Zamkiem Kapituły Warmińskiej, której administratorem w latach 1516–1521 był Mikołaj Kopernik. To miasto kilkunastu jezior i jednego z największych w Europie Parków Miejskich. Olsztyńskie Stare Miasto jest miejscem cyklicznie organizowanych wydarzeń kulinarnych – Kiermaszu Produktów Regionalnych, a także corocznego Festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego. Festiwal jest okazją do prezentacji kulinarnego dziedzictwa regionu w postaci prosperującej sieci producentów żywności naturalnej i tradycyjnej – „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”. W programie liczne pokazy kulinarne oraz degustacja potraw tradycyjnych, lokalnych i regionalnych, jak również prezentacja produktów żywnościowych członków sieci. Zgromadzona publiczność będzie miała możliwość zdobycia wiedzy o pochodzeniu oferowanych produktów i żywności oraz ich związku z dziedzictwem kulturowym regionu, który zachwyca nie tylko unikatową przyrodą, ale także smakami. Festiwal będzie przepełniony zapachem, wyglądem i oczywiście smakiem wspaniałych regionalnych, tradycyjnych produktów i potraw.

17
08.14

Przejdź do: Regionalne Święto Mleka - podsumowanie

termin:  17.08.2014 miejsce: organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miasto i Gmina Olecko
Olecko – miasto powiatowe we wschodniej części województwa, nad brzegiem jeziora Olecko Wielkie, z którego wypływa rzeka Lega. Położone pomiędzy Krainą Wielkich Jezior Mazurskich a Pojezierzem Suwalsko-Augustowskim. Na uwagę zasługuje rynek w kształcie nieregularnego trapezu, a także układ urbanistyczny miasta. Tradycje przemysłu mleczarskiego sięgają tu 1927 roku. Podczas Święta Mleka ekipy będą zmagały się w dwóch głównych konkursach. Wykonawców najlepszej zupy mlecznej lub chłodnika, wśród ekip kucharzy profesjonalnych i amatorów, wyłoni jury konkursu, natomiast o zwycięzcy konkursu na najlepszy sernik zdecyduje zgromadzona publiczność.

15
08.14

Przejdź do: Regionalne Święto Ziół

termin:  15.08.2014 miejsce: Olsztynek organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Muzeum Budownictwa Ludowego Park Etnograficzny, Miasto i Gmina Olsztynek
Olsztynek - miasto Cittaslow położone przy rozwidleniu drogi nr 51 (do Olsztyna) oraz drogi nr 7 (z Warszawy do Gdańska). W 1940 przeniesiono tu z Królewca skansen – dziś Muzeum Budownictwa Ludowego. Na obszarze 35 ha znajduje się ponad 80 obiektów dużej i małej architektury, reprezentujących zabudowę wsi powstałą na przestrzeni XVIII–XX wieku na terenach Warmii, Mazur, Powiśla i Litwy. Tradycja stosowania ziół w gastronomii i lecznictwie sięga głęboko korzeniami dziejów naszych przodków. Powrót do tradycyjnych receptur kulinarnych przyczynił się do codziennego użytkowania ziół i czerpania z ich naturalnych właściwości. Podczas imprezy w Olsztynku wszyscy miłośnicy ziół będą mieli okazję do zapoznania się z możliwościami ich wszechstronnego zastosowania. Dodatkowe atrakcje: • kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” • kiermasz produktów zielarskich • występy artystyczne

03
08.14

Przejdź do: Regionalny Festiwal Pogranicza Kartaczewo 2014

termin:  03.08.2014 miejsce: organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miasto i Gmina Gołdap
Gołdap – miasto Cittaslow, posiadające status uzdrowiska klimatyczno-borowinowego z kompleksem tężni solankowych i pijalnię wód. To również ośrodek narciarski z całorocznym wyciągiem krzesełkowym (2000 metrów tras zjazdowych) i przejściem granicznym do Obwodu Kaliningradzkiego. Festiwal Pogranicza ma wieloletnią tradycję i jest wyśmienitą okazją do skosztowania najlepszych kartaczy w regionie. Ekipy profesjonalnych kucharzy i amatorów zaprezentują swoje kulinarne umiejętności w ich przyrządzaniu. Zostaną one poddane ocenie jury konkursowego. Również publiczność będzie miała możliwość degustacji i oceny kartaczy przyrządzonych według różnorodnych receptur.

13
07.14

Przejdź do: Regionalne Święto Ryby 2014

termin:  13.07.2014 miejsce: organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miasto Iława
Iława to miasto powiatowe położone nad brzegiem Jezioraka – najdłuższego jeziora w Polsce (28 km długości), na którym znajduje się, należąca administracyjnie do miasta, największa śródlądowa wyspa w Europie – Wielka Żuława. Iława to węzeł kolejowy linii Warszawa – Gdańsk i Poznań – Olsztyn. Podczas konkursów kulinarnych w Iławie prym będą wiodły potrawy przyrządzone z ryb pochodzących z warmińsko-mazurskich jezior. Mieszkańcy i turyści będą mieli doskonałą okazję przyjrzeć się zmaganiom najlepszych kucharzy. U boku profesjonalistów zmagania konkursowe podejmą również amatorzy. Natomiast zgromadzona publiczność będzie miała okazję skosztować zup rybnych przygotowanych przez ekipy zmagające się w konkursie jej gotowania.

12
07.14

Przejdź do: Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego, Koziego

termin:  12.07.2014 miejsce: organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miasto i Gmina Mrągowo
Mrągowo – miasto położone nad Jeziorem Czos – kojarzone przede wszystkim z Piknikiem Country, ale coraz częściej zwane „Miastem Festiwalowym” (odbywają się tam także Noce Kabaretowe czy Festiwal Kresowy). Miejscem festiwalu potraw z mięsa czerwonego, stanowiącego główny punkt zmagań konkursowych, będą tereny w centrum miasta nad Jeziorkiem Magistrackim. Nazwa Jeziorka wywodzi się stąd, że do 1808 roku mogli tu łowić ryby wyłącznie członkowie władz miasta. Sztukę kulinarną zaprezentują zawodowcy i amatorzy, których potrawy zostaną ocenione przez jury. Zgromadzona publiczność będzie uczestniczyła w degustacji potraw przyrządzonych przez kucharzy z lokalnych restauracji i zakładów gastronomicznych, wybierze też wykonawcę najlepszego gulaszu.

06
07.14

Przejdź do: Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego

termin:  06.07.2014 miejsce: Nidzica organizatorzy: Miasto i Gmina Nidzica
Nidzica – miasto powiatowe nad rzeką Nidą przy trasie Warszawa – Gdańsk. Nad miastem góruje XIV-wieczny Zamek Krzyżacki. W pobliżu ciekawy, wart odwiedzenia, rezerwat Źródła Rzeki Łyny. Uczestnicy będą przygotowywali potrawy z mięsa drobiowego, pozyskanego z tradycyjnych ras oraz naturalnego chowu i sposobu żywienia. W przyrządzaniu potraw z drobiu udział wezmą zawodowcy oraz amatorzy. Zgromadzona publiczność będzie miała okazję do skosztowania specjałów konkursowych lokalnych restauracji i zakładów gastronomicznych oraz wybierze, najlepszy ich zdaniem, rosół drobiowy.

05
07.14

Przejdź do: Regionalny Festiwal Kultury Łowieckiej

termin:  05.07.2014 miejsce: organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miasto i Gmina Węgorzewo, Muzeum Kultury Ludowej w Węgorzewie
Węgorzewo – miasto położone na północnym skraju Wielkich Jezior Mazurskich, nad rzeką Węgorapą, przy granicy z Obwodem Kaliningradzkim. Od wielu lat z początkiem sierpnia odbywa się tu Międzynarodowy Jarmark Folkloru. Kunszt kucharski w przygotowaniu potraw z dziczyzny zaprezentują uczestnicy konkursów kulinarnych – zarówno profesjonaliści: kucharze z restauracji, zakładów gastronomicznych, gospodarstw agroturystycznych, jak i amatorzy sztuki kulinarnej. Podczas festiwalu miłośnicy nalewek będą mieli okazję do ich zaprezentowania i poddania ocenie przez jury konkursowe. Natomiast zgromadzona publiczność, po uprzedniej degustacji, wyłoni laureata konkursu na najlepszy gulasz z dziczyzny.



WSTECZ
Projekt i wykonanie Artneo.pl