Poniedziałek 18.12.2017, imieniny obchodzi: Gracjan, Bogusław
Kalendarium wydarzeń
Grudzień 2017
PnWtŚrCzPtSoNd
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Strona w języku polskim Site in English

12
10.13

Przejdź do: Regionalne Święto Miodu

termin:  12.10.2013 miejsce: Ełk organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miasto Ełk
Ełk – największy ośrodek gospodarczy na Mazurach nad Jeziorem Ełckim i Sunowo oraz rzeką Ełk. Niewątpliwą atrakcją miasta jest oddana do użytku w 1918 roku Ełcka Kolej Wąskotorowa (tory o szerokości 750 mm – trasa o długości 48 km) oraz Muzeum Kropli Wody w Wieży Ciśnień. Pszczelarze z całego regionu zaprezentują tu miody i produkty pszczelarskie. Podczas tego „słodkiego” wydarzenia jury wyłoni laureatów konkursu na najlepsze miody w pięciu różnych gatunkach: rzepakowym, lipowym, gryczanym i wielokwiatowym oraz pozostałych odmianach w kategorii otwartej. Zwieńczeniem zmagań konkursowych będzie wyłonienie najlepszego ciasta z miodem.

14
09.13

Przejdź do: Regionalny Festiwal Potraw z Ziemniaków

termin:  14.09.2013 miejsce: Ostróda organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miasto Ostróda
Ostróda – miasto powiatowe nad Jeziorem Drwęckim przy drodze Warszawa – Gdańsk i linii kolejowej Olsztyn – Toruń. Tu zaczynają swój bieg statki Żeglugi Ostródzko – Elbląskiej kursujące po wodzie i trawie po unikatowym w skali świata zabytku jakim jest Kanał Elbląski. We wrześniu do Ostródy zapraszamy smakoszy potraw z ziemniaków. Podstawą do wykonania prezentowanych potraw konkursowych będą ziemniaki pochodzące z gospodarstw na terenie Warmii i Mazur. Ekipy konkursowe kucharzy profesjonalnych i amatorów staną do rywalizacji w przygotowaniu ziemniaczanych przysmaków. Ich zmagania zostaną ocenione przez jury konkursu. Zgromadzona publiczność będzie miała okazję do degustacji potraw wykonanych przez lokalnych restauratorów oraz wybrania najlepszej potrawy z ziemniaków.

07
09.13

Przejdź do: Regionalny Festiwal Runa Leśnego

termin:  07.09.2013 miejsce: Pisz organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miasto i Gmina Pisz
Pisz położony jest w południowo-wschodniej części Krainy Wielkich Jezior Mazurskich, nad jeziorem Roś oraz rzeką Pisą i otoczony jest Puszczą Piską – największym kompleksem leśnym Mazur. To niekwestionowany raj dla grzybiarzy, zbieraczy runa leśnego, myśliwych, wędkarzy oraz miłośników przyrody. Największa obszarowo gmina w Polsce obejmująca swoim zasięgiem 2/3 jeziora Śniardwy. Wrzesień – okres grzybobrania – to znakomita pora na rywalizację podczas Regionalnego Festiwalu Runa Leśnego. Zgłoszone do konkursu ekipy, zarówno kucharzy profesjonalnych, jak i amatorów, zmagały się w przygotowaniu potrawy z grzybami. Prezentowane były również nalewki wyprodukowane z bogactw runa leśnego. Zgromadzona publiczność, po degustacji, wyłoniła najlepszą jej zdaniem zupę grzybową.

31
08.13

Przejdź do: Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla w Olsztynie

termin:  31.08.2013 miejsce: Olsztyn organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego
Olsztyn – stolica regionu położona nad rzeką Łyną z Zamkiem Kapituły Warmińskiej, której administratorem w latach 1516–1521 był Mikołaj Kopernik. To miasto kilkunastu jezior i jednego z największych w Europie Parków Miejskich. Stare Miasto jest miejscem cyklicznie organizowanych wydarzeń kulinarnych – Kiermaszów Produktów Regionalnych, a także corocznego Festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego. Festiwal, który odbył sie w dniach 31 sierpnia - 1 września 2013 r. był okazją do prezentacji kulinarnego dziedzictwa regionu w postaci prosperującej sieci producentów żywności naturalnej i tradycyjnej – „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”. Wzorem lat ubiegłych, w programie znalazły się liczne pokazy kulinarne oraz degustacja potraw tradycyjnych, lokalnych i regionalnych, jak również prezentacja produktów żywnościowych członków sieci. Zgromadzona publiczność otrzymała możliwość zdobycia wiedzy o pochodzeniu oferowanych produktów i żywności oraz ich związku z dziedzictwem kulturowym regionu, który zachwyca nie tylko unikatową przyrodą, ale także smakami. Festiwal był przepełniony zapachem, wyglądem i oczywiście smakiem wspaniałych regionalnych, tradycyjnych produktów i potraw.

25
08.13

Przejdź do: Finał regionalny konkursów „Smak Warmii , Mazur i Powiśla” – Lidzbark Warmiński

termin:  25.08.2013 miejsce: Lidzbark Warmiński organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko – Mazurskiego, Gmina Miejska Lidzbark Warmiński. Nagrody zapewnia Agencja Rynku Rolnego, Oddział Terenowy w Olsztynie.
W niedzielę 25 sierpnia 2013 roku w Lidzbarku Warmińskim odbędzie się II edycja Finału regionalnego konkursów „Smak Warmii Mazur i Powiśla”. Będzie on kulminacją zmagań kucharzy, którzy rywalizowali w różnych konkursach organizowanych w ramach „Kalendarza imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną Województwa Warmińsko-Mazurskiego”. Jury, pod przewodnictwem Grzegorza Russaka, wyłoni najlepszą regionalną potrawę 2013 roku, zarówno w kategorii: kucharze zawodowi, jak i amatorzy.

18
08.13

Przejdź do: Regionalne Święto Mleka 2013

termin:  18.08.2013 miejsce: organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miasto i Gmina Olecko
Olecko – miasto powiatowe we wschodniej części województwa, nad brzegiem jeziora Olecko Wielkie, z którego wypływa rzeka Lega. Położone pomiędzy Krainą Wielkich Jezior Mazurskich a Pojezierzem Suwalsko-Augustowskim. Na uwagę zasługuje rynek w kształcie nieregularnego trapezu, a także układ urbanistyczny miasta. Tradycje przemysłu mleczarskiego sięgają tu 1927 roku. Podczas Święta Mleka ekipy zmierzą się w dwóch głównych konkursach. Wykonawców najlepszej potrawy mlecznej, wśród ekip kucharzy profesjonalnych i amatorów, wyłoni jury konkursu, natomiast o zwycięzcy konkursu na najlepszy sernik zdecyduje zgromadzona publiczność.

15
08.13

Przejdź do: Regionalne Święto Ziół

termin:  15.08.2013 miejsce: Olsztynek organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Muzeum Budownictwa Ludowego Park Etnograficzny, Lokalna Grupa Działania Stowarzyszenie "Południowa Warmia"
Olsztynek – miasto położone przy rozwidleniu drogi nr 51 (do Olsztyna) oraz drogi nr 7 (z Warszawy do Gdańska). W 1940 przeniesiono tu z Królewca skansen – dziś Muzeum Budownictwa Ludowego. Na obszarze 35 ha znajduje się ponad 80 obiektów dużej i małej architektury, reprezentujących zabudowę wsi powstałą na przestrzeni XVIII–XX wieku na terenach Warmii, Mazur, Powiśla i Litwy. Tradycja stosowania ziół w gastronomii i lecznictwie sięga głęboko korzeniami dziejów naszych przodków. Powrót do tradycyjnych receptur kulinarnych przyczynił się do codziennego użytkowania ziół i czerpania z ich naturalnych właściwości. Podczas imprezy w Olsztynku wszyscy miłośnicy ziół będą mieli okazję do zapoznania się z możliwościami ich wszechstronnego zastosowania.

04
08.13

Przejdź do: Regionalny Festiwal Pogranicza Kartaczewo 2013

termin:  04.08.2013 miejsce: organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miasto i Gmina Gołdap
Gołdap – miasto „na krańcu regionu”, posiadające status uzdrowiska klimatyczno-borowinowego z kompleksem tężni solankowych. To również ośrodek narciarski z całorocznym wyciągiem krzesełkowym (2000 metrów tras zjazdowych) i przejściem granicznym do obwodu kaliningradzkiego. Festiwal ma wieloletnią tradycję i jest wyśmienitą okazją do skosztowania najlepszych kartaczy w regionie. Kulinarne umiejętności w ich przyrządzaniu przez ekipy profesjonalnych kucharzy zostaną poddane ocenie jury konkursowego. Również publiczność będzie miała możliwość degustacji i oceny kartaczy przyrządzonych według różnorodnych receptur.

28
07.13

Przejdź do: Regionalne Święto Ryby 2013

termin:  28.07.2013 miejsce: organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miasto Iława
Iława – miasto powiatowe położone nad brzegiem Jezioraka – najdłuższego jeziora w Polsce (28 km długości), na którym znajduje się, należąca administracyjnie do miasta, największa śródlądowa wyspa w Europie – Wielka Żuława. Iława to węzeł kolejowy linii Warszawa – Gdańsk i Poznań – Olsztyn. Podczas konkursów kulinarnych w Iławie prym będą wiodły potrawy przyrządzone z ryb pochodzących z warmińsko-mazurskich jezior. Mieszkańcy i turyści będą mieli doskonałą okazję przyjrzeć się zmaganiom najlepszych kucharzy. U boku profesjonalistów zmagania podejmą również amatorzy. Natomiast zgromadzona publiczność będzie miała okazję skosztować zup rybnych przygotowanych przez ekipy zmagające się w konkursie jej gotowania.

20
07.13

Przejdź do: Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego, Koziego

termin:  20.07.2013 miejsce: organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gmina Miasto Mrągowo, Centrum Kultury i Turystyki w Mrągowie, Oddział Terenowy ARR w Olsztynie
Mrągowo – miasto położone nad Jeziorem Czos – kojarzone przede wszystkim z Piknikiem Country, ale coraz częściej zwane „Miastem Festiwalowym” (odbywają się tam także Noce Kabaretowe czy Festiwal Kresowy). Miejscem festiwalu potraw z mięsa czerwonego, stanowiącego główny punkt zmagań konkursowych, są tereny w centrum miasta nad Jeziorkiem Magistrackim. Nazwa wywodzi się stąd, że do 1808 roku mogli tu łowić ryby wyłącznie członkowie władz miasta.

07
07.13

Przejdź do: Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego 2013

termin:  07.07.2013 miejsce: Nidzica organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miasto i Gmina Nidzica
Nidzica – miasto powiatowe nad rzeką Nidą przy trasie Warszawa – Gdańsk. Nad miastem góruje XIV-wieczny zamek krzyżacki. W pobliżu ciekawy, wart odwiedzenia, rezerwat Źródła Rzeki Łyny. Uczestnicy przygotują potrawy z mięsa drobiowego, pozyskanego z tradycyjnych ras oraz naturalnego chowu i sposobu żywienia. W przyrządzaniu potraw z drobiu udział wezmą zawodowcy oraz amatorzy. Zgromadzona publiczność będzie miała okazję do kosztowania specjałów konkursowych lokalnych restauracji i zakładów gastronomicznych oraz wybierze, najlepszą ich zdaniem, potrawę z drobiu. W ramach Festiwalu odbędą się: konkurs dla publiczności "Na najlepszy rosół drobiowy", konkurs dla kucharzy z restauracji "Na najlepszą potrawę z gęsi", konkurs dla ekip amatorskich (osoby fizyczne) "Na najlepszą potrawę z kaczki". Chętnych do udziału zapraszamy!

06
07.13

Przejdź do: Regionalny Festiwal Kultury Łowieckiej

termin:  06.07.2013 miejsce: organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miasto i Gmina Węgorzewo, Muzeum Kultury Ludowej w Węgorzewie,Związek Stowarzyszeń na Rzecz Rozwoju Gmin Północnego Obszaru Wielkich Jezior Mazurskich LGD9, koła łowieckie z terenu województwa warmińsko-mazurskiego, Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Olsztynie, Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Białymstoku
Węgorzewo – miasto położone na północnym skraju Wielkich Jezior Mazurskich, nad rzeką Węgorapą, przy granicy z obwodem kaliningradzkim. Od wielu lat z początkiem sierpnia odbywa się tu Międzynarodowy Jarmark Folkloru. Kunszt kucharski w przygotowaniu potraw z dziczyzny zaprezentują uczestnicy konkursów kulinarnych – zarówno profesjonaliści: kucharze z restauracji, zakładów gastronomicznych, gospodarstw agroturystycznych, jak i amatorzy sztuki kulinarnej. Podczas festiwalu miłośnicy nalewek będą mieli okazję do ich zaprezentowania i poddania ocenie przez jury konkursowe. Zgromadzona publiczność, po uprzedniej degustacji, wyłoni natomiast laureata konkursu na najlepszy gulasz z dziczyzny.



WSTECZ
Projekt i wykonanie Artneo.pl