Strona w języku polskim Site in English

03
08.19

Święto Mazurskiego Kartoflaka 2019
termin:  03.08.2019 miejsce: Szczytno organizatorzy:

 Gotowanie „na żywo” na oczach widzów to wspaniała atrakcja dla odwiedzających Warmię i Mazury turystów. W naszym regionie takich wydarzeń jest wiele, bowiem samorząd województwa warmińsko-mazurskiego od kilku lat realizuje na Warmii i Mazurach wieloletni „Kalendarz imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną Województwa Warmińsko-Mazurskiego”. Jednym z 15 organizowanych w tym roku wydarzeń było „Święto Mazurskiego Kartoflaka”, które odbyło się 3 sierpnia w Szczytnie.

Podczas imprezy odbyły się konkursy kulinarne oparte na surowcach z ziemniaków. Zwycięzca konkursu otrzymał Puchar Marszałka Województwa Warmińsko – Mazurskiego. W tym roku w konkursie na najlepszego kartoflaka zwyciężyła Stołówka Mazurska, a najlepsze placki ziemniaczane zaserwowały według jurorów szczycieńskie morsy z Morsy Szczytno #RESET.

Publiczność miała dodatkowo możliwość degustacji przygotowanych i wydawanych na miejscu potraw z ziemniaków – w tym roku był to kartoflak, przygotowany i wydawany w ramach pokazu kulinarnego przygotowanego przez przedstawiciela sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” restaurację „Krys-Stan” z Olsztyna.

Celem imprezy było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, ochrona regionalnego dziedzictwa kulinarnego, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych oraz promocja restauracji i gospodarstw agroturystycznych z regionu Warmii, Mazur i Powiśla.

Organizatorem wydarzenia był Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz Gmina Miejska Szczytno.



Oglądaj wszystkie zdjęcia...


WSTECZ
Projekt i wykonanie Artneo.pl