Niedziela 21.10.2018, imieniny obchodzi: Urszula, Hilary
Kalendarium wydarzeń
Październik 2018
PnWtŚrCzPtSoNd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Strona w języku polskim Site in English

30
09.18

Święto Ziemniaka - Kraplewo 2018
termin:  30.09.2018 miejsce: Kraplewo, gmina Ostróda organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gmina Ostróda oraz Pomorsko-Mazurska Hodowla Ziemniaka

W Kraplewie k. Ostródy sołectwa rywalizowały o „Najlepszą potrawę z ziemniaka”

W miniony weekend, tj. 30 września 2018 r. w Kraplewie k. Ostródy odbył się Mazurski Dzień Ziemniaka. Gotowanie „na żywo”, degustacje potraw z ziemniaków, koncerty, kiermasz lokalnej żywności, to tylko niektóre z atrakcji, które można było zobaczyć podczas XI edycji tej imprezy.

Podczas wydarzenia m.in. zrealizowany został konkurs „Na najlepszą potrawę z ziemniaka”, w którym rywalizowały lokalne sołectwa: Kątno, Durąg, Smykówko, Naprom, Grabin, Nastajki. Zwycięstwo przypadło Sołectwu Nastajki za „Ziemniaczaną rozkosz” i za tę potrawę Sołectwo otrzymało Puchar Marszałka Województwa Warmińsko – Mazurskiego oraz „Złotą Tarkę ufundowaną przez Wójta Gminy Ostróda.

Licznie przybyła publiczność miała dodatkowo możliwość degustacji przygotowanych przez Pana Marszałka Gustawa Marka Brzezina placków ziemniaczanych a także degustacji przygotowanych i wydawanych na miejscu potraw z ziemniaków w ramach pokazu kulinarnego przygotowanego przez Restaurację Krys-Stan z Olsztyna, członka sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”. Gotowanie „na żywo” na oczach widzów to wspaniała atrakcja dla odwiedzających Warmię i Mazury turystów. W naszym regionie takich wydarzeń jest wiele, bowiem Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego od kilku lat realizuje na Warmii i Mazurach wieloletni „Kalendarz imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną Województwa Warmińsko-Mazurskiego”. Mazurski Dzień Ziemniakabył jednym z 17 organizowanych w tym roku wydarzeń.

Imprezie w Kraplewie towarzyszył kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”, a także prezentacja regionalnego rękodzieła oraz występy artystyczne.

Celem imprezy było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego, zachowanie niepowtarzalnych smaków potraw z ziemniaków.

Organizatorem wydarzenia był Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gmina Ostróda oraz Pomorsko-Mazurska Hodowla Ziemniaka.



Oglądaj wszystkie zdjęcia...


WSTECZ
Projekt i wykonanie Artneo.pl