Piątek 22.09.2017, imieniny obchodzi: Tomasz, Maurycy
Kalendarium wydarzeń
Wrzesień 2017
PnWtŚrCzPtSoNd
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Strona w języku polskim Site in English

19
08.17

Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla
termin:  19.08.2017 miejsce: Olsztyn organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego

 

Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla to jedno z największych regionalnych wydarzeń, którego celem była promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej. Region warmińsko-mazurski posiada bowiem w swojej ofercie dobrze prosperującą sieć producentów takiej żywności, co podnosi konkurencyjność regionu
i atrakcyjność turystyczną.

W minioną sobotę na dziedzińcu zamku w Olsztynie odbyły się pokazy kulinarne, połączone z degustacją potraw regionalnych. Był barszcz, babka ziemniaczana oraz zupa szczawiowa z pokrzywą i ze skwarkami w wykonaniu podmiotów należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Pokazom kulinarnym na zamkowym dziedzińcu towarzyszyły prelekcje na temat wyrobów wędliniarskich, produktów z mleka koziego, pączków oraz lodów naturalnych. Podczas imprezy można było nabyć na kiermaszu regionalne produkty żywnościowe, w tym: sery z mleka koziego, tradycyjne wędliny,miody, pieczywo, musztardy, zioła oraz herbaty.

 

W trakcie festiwalu odbył się finał regionalny konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego
i Lokalnego. Komisje konkursowe dokonały wyboru najlepszego regionalnego produktu
i potrawy.

 

Konkurs „Na najlepszy regionalny produkt żywnościowy” podzielony został, zgodnie

z regulaminem, na następujące kategorie:

I.              Produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego

II.            Produkt regionalny pochodzenia roślinnego

III.           Napoje regionalne

IV.          Inne produkty regionalne.

 

W kategorii „Produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego” uznanie jurorów i tym samym

I miejsca zdobyły produkty:

- „Polędwica w rozmarynie”, Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna;

- „Szynka wołowa wędzona”, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra;

- „Miód wielokwiatowy”, Pasieka Ranczo w Kaczej Dolinie, Nowa Wieś Reszelska, Bisztynek;

- „Miód lipowy”, Gospodarstwo Pasieczne Miody Wileńskich z Rogit k. Braniewa;

- „Miód leśny”, Pasieka Jabłońscy z Łąkorza;

- „Miód wielokwiatowy”, Pasieka Wędrowna Jan i Remigiusz Pleszkun z Olsztyna.

W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego I miejsce otrzymał „Chleb żytni orkiszowy z kminkiem” z Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska - Piekarnia Dźwierzuty.

Wyróżnienie otrzymał „Ocet cydrowy ekologiczny” z Wytwórni Octu i Musztardy OCTIM z Olsztynka.

 

W kategorii napojów regionalnych I nagrody przyznano:

- „The Langlander Single Malt Polish Whisky”, Mazurskie Miody Bogdan Piasecki, Tomaszkowo

- Miód pitny półtorak „Nicolaus Copernicus”, Wytwórnia Win i Miodów Pitnych ALMES, Nidzica

Wyróżnienia otrzymali: Gospodarstwo Pasieczne Miody Wileńskich za „Miód pitny Czwórniak Wileńskiego” oraz Pasieka Ranczo w Kaczej Dolinie za „Niedźwiedziówkę”.

 

W kategorii Inne produkty regionalne I nagrodę przyznano „Musztardzie sarepskiej z linii musztard mazurskich”, Wytwórnia Octu i Musztardy OCTIM z Olsztynka.

 

Nominacje do nagrody „Perła 2017” w kategorii produkt otrzymali:

- „Kiełbasa kasztelana” – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra;

- „Udziec z dzika” – Zakład Masarski Zbigniew Rolka, Małdyty;

- „Ocet jabłkowy z linii Ocet z Olsztynka”, OCTIM, Olsztynek;

- „Chleb żytni staropolski z pestkami dyni” – Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska, Piekarnia Dźwierzuty;

- Miód pitny „Dwójniak Nidzicki” – Wytwórnia Win i Miodów Pitnych ALMES, Nidzica;

- Bairille Honey Distillate, Mazurskie Miody Bogdan Piasecki, Tomaszkowo.

 

W części gastronomicznej do konkursu przystąpiło 5 ekip. Laureaci konkursu na najlepszą potrawę regionalną:

I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego  zdobył Gościniec Ryński Młyn za: „Szczawiową z pokrzywą i skwarkami” oraz „Bliny z maczanką i grzybami wszelakimi”,

II miejsce otrzymał Obiekt Turystyki Wiejskiej Siedlisko na Półwyspie z Wierzby k. Rucianego Nidy za „Zalewajkę z Mazurskiego Siedliska” oraz „Klopsiki rybne w sosie z wędzonego boczku”,

Na miejscu III uplasowała się załoga reprezentująca restaurację Cudne Manowce
z Olsztyna, która podczas konkursu przygotowała – „Karmuszkę” oraz „Gołąbki ze szczupakiem zawijane w liście nasturcji, sos kaparowo-porowy ze ślimakami, podane na farszynkach”.

 Wyróżnione zostały 2 obiekty – Gospoda Sajmino z Ostródy za „Chłodnik” i „Placki ziemniaczane z sosem borowikowym” oraz Uroczysko Deresze za zupę „Warmińska Muza”

i danie główne „Warmiński Kawior”.

Nominację do Perły 2017 w kategorii potrawy regionalne zdobyły 2 potrawy: „Karmuszka”  Cudnych Manowców oraz „Klopsiki rybne w sosie z wędzonego boczku” z Siedliska na Półwyspie.



WSTECZ
Projekt i wykonanie Artneo.pl