Poniedziałek 18.12.2017, imieniny obchodzi: Gracjan, Bogusław
Kalendarium wydarzeń
Grudzień 2017
PnWtŚrCzPtSoNd
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Strona w języku polskim Site in English

10
09.11

Regionalny Festiwal Runa Leśnego – Pisz
termin:  10.09.2011 miejsce: Pisz organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gmina Pisz oraz Lokalna Grupa Działania „Mazurskie Morze”

Puszcza Piska jest największym kompleksem leśnym na Mazurach, obfitującym w różnorodne dary lasu. To prawdziwy raj dla grzybiarzy, zbieraczy jagód, jeżyn i borówek. Produkty  te będą królowały podczas „Regionalnego Festiwalu Runa Leśnego”, który odbędzie się 10 września 2011 r. w Piszu.

Borowiki, kurki i podgrzybki będą podstawą do przygotowywania potraw w konkursie „Na najlepszą potrawę z grzybami - zupa oraz danie główne”, w którym rywalizować będą zarówno zawodowi kucharze jak i amatorzy kulinarnych zmagań.

Formularz zgłoszeniowy – konkurs kulinarny
Regulamin konkursu kulinarnego

W szranki staną również lokalni kucharze z restauracji i gospodarstw agroturystycznych, którzy rywalizować będą w konkursie „Na najlepszą zupę grzybową” . O zwycięstwie w tym konkursie zdecyduje publiczność, która będzie miała możliwość degustacji przygotowanych potraw.

Formularz zgłoszeniowy – konkurs publiczności
Regulamin konkursu publiczności

W „Konkursie nalewek leśnych”, do rywalizacji staną pasjonaci domowych wyciągów z leśnych owoców, kwiatów i ziół. W ubiegłym roku jury najbardziej smakowała nalewka z dzikiej czeremchy, „sosnówka”  oraz „wrzosówka” – czy tym razem będzie podobnie? Dowiemy się już 10 września.

Formularz zgłoszeniowy –nalewka
Regulamin konkursu - nalewka

Festiwalowi  towarzyszyć będzie kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” oraz występy artystyczne.


Formularz zgłoszeniowy – część wystawiennicza

Celem imprezy i odbywających się w jej ramach konkursów jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, w tym z runa leśnego,  ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych oraz promocję restauracji i gospodarstw agroturystycznych z regionu Warmii, Mazur i Powiśla.

Imprezę poprowadzi dr Grzegorz Russak – znawca kuchni polskiej.



WSTECZ
Projekt i wykonanie Artneo.pl