Strona w języku polskim Site in English

23
07.11

Regionalny festiwal potraw z mięsa wieprzowego, wołowego, jagnięcego, koziego - Mrągowo
termin:  23.07.2011 miejsce: organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gmina Miasto Mrągowo, Centrum Kultury i Turystyki w Mrągowie oraz Miasteczko „Mrongoville” Sp. z o.o.

Już po raz drugi w Miasteczku Westernowym „Mrongoville” w Mrągowie odbędzie się „Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego i Koziego”, w którym do rywalizacji staną kucharze z restauracji i gospodarstw agroturystycznych z regionu. Zaprezentują się w konkursie kulinarnym „Na najlepszą potrawę z wołowiny”, przygotowując zrazy wołowe. Swoje kucharskie umiejętności zaprezentują również gospodynie domowe przygotowując dla odmiany zrazy wieprzowe.

W ubiegłym roku przedmiotem konkursu były bitki wołowe. Wygrały te, przygotowane przez Firmę Gastronomiczną „Krys-Stan” z Olsztyna. Kto zwycięży w tym roku? - Dowiemy się już 23 lipca.

 W szranki staną również lokalni kucharze z restauracji i gospodarstw agroturystycznych, którzy rywalizować będą w konkursie „Na najlepszy gulasz wołowy”. O zwycięstwie w tym konkursie zdecyduje publiczność, która będzie miała możliwość degustacji przygotowanych przez kucharzy potraw.

 Atrakcją festiwalu będzie pokaz pieczenia koźliny na rożnie i jej degustacja, zaś mieszkańcy Mrągowa i turyści, w wybranych restauracjach na terenie miasta, będą mogli bezpłatnie degustować gulasz wołowy. Festiwalowi  towarzyszyć będzie kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” oraz występy artystyczne.

 Celem imprezy i odbywających się w jej ramach konkursów jest promocja i rozwój rynku mięsa czerwonego z terenu Województwa Warmińsko-Mazurskiego i na tej bazie kreowanie oferty kulinarnej – tradycyjnej gastronomii i przetwórstwa, kultywowanie oraz propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, a także promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych, specyficznych dla naszego regionu, a także wykazanie się znajomością w przygotowywaniu potraw z mięsa czerwonego.

 Imprezę poprowadzi dr Grzegorz Russak – znawca kuchni polskiej.

 Do pobrania:

Formularz zgłoszeniowy – konkurs kulinarny

Regulamin konkursu kulinarnego

Formularz zgłoszeniowy – konkurs publiczności

Regulamin konkursu publiczności

Formularz zgłoszeniowy – część wystawiennicza



WSTECZ
Projekt i wykonanie Artneo.pl