Poniedziałek 19.08.2019, imieniny obchodzi: Bolesław, Jan
Kalendarium wydarzeń
Sierpień 2019
PnWtŚrCzPtSoNd
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Strona w języku polskim Site in English

04
12.10

Smaki Warmii Mazur oraz Powiśla na stołach Europy - FINAŁ
termin:  04.12.2010 miejsce: Olsztyn organizatorzy: Warmińsko - Mazurska Izba Rolnicza, Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury

W dniu 4 grudnia 2010 o godz. 11.00, w Warmińsko-Mazurskiej Izbie Rzemiosła i Przedsiębiorczości; ul. Prosta 38; 10-029 Olsztyn odbędzie się finał V edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

 

Organizatorem konkursu jest Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury. Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z terenu Województwa Warmińsko-Mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoim rodzaju potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.

 Uczestnikami konkursu są mieszkańcy Województwa Warmińsko-Mazurskiego.


Zgłoszone produkty oceniane były w dwóch kategoriach:

I. Produkty:

  1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
  2. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
  3. Napoje regionalne
  4. Inne produkty regionalne

II. Potrawy

Konkurs w części „Potrawy” przeprowadzany jest dla dwóch grup uczestników:

  1. Przedsiębiorstwa (restauracje, zajazdy, cukiernie, gospodarstwa agroturystyczne – powyżej
    5-ciu pokoi) i szkoły;
  2. Osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne – do 5-ciu pokoi.

 Zakwalifikowane produkty i potrawy zostały zaprezentowane na finałach subregionalnych, które odbyły się:

06.11.2010r. – w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu; ul. Królewiecka 128;
20.11.2010r. – w Zespole Szkół im. Macieja Rataja nr 6 w Ełku - ul. M. Kajki 4;
27.11.2010r. – w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie - ul. Polska 18;

Podczas finałów subregionalnych ogółem zaprezentowano 47 potraw i 51 produktów. Zwycięzcy poszczególnych finałów subregionalnych będą walczyli w finale o Puchary Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Nagrody Specjalne Zarządu Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej oraz nagrody rzeczowe.  

 


 



Oglądaj wszystkie zdjęcia...


WSTECZ
Projekt i wykonanie Artneo.pl