Poniedziałek 26.10.2020, imieniny obchodzi: Lucjan, Łucjan
Kalendarium wydarzeń
Październik 2020
PnWtŚrCzPtSoNd
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Strona w języku polskim Site in English

21
07.18

Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla - Olsztyn 2018
termin:  21.07.2018 miejsce: Olsztyn organizatorzy:

W trakcie festiwalu odbędzie się finał regionalny konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego

 

Zasady konkursu

Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych
i tradycyjnych, spełniających kryteria konkursowe.

Organizatorem centralnym Konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie
z Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu
w regionach są urzędy marszałkowskie oraz w niektórych województwach wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego. Do oceny potraw i produktów powołuje się dwie komisje konkursowe pracujące na szczeblach regionalnych: jedna zajmująca się regionalnym produktem żywnościowym, druga – daniami i potrawami regionalnymi.

Ponadto powołuje się Kapitułę Krajową, która ma za zadanie przyznanie statuetek „Perła” niektórym produktom/potrawom, nominowanym w czasie finałów regionalnych.

Konkurs przebiega dwuetapowo

W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne.

Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody „PERŁA 2018”. Perły wręczane są na Wielkim Finale Konkursu podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu, które w tym roku odbędą się w dniach 29.09 – 1.10.2018.

Zgłoszenia do konkursu należy nadsyłać na adres: e.sekowska@warmia.mazury.pl

Termin nadsyłania zgłoszeń mija 3 lipca 2018 r.

Liczba miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.

 

Do pobrania:

Regulamin konkursu - na najlepszą potrawę regionalną

Formularz zgłoszeniowy – na najlepszą potrawę regionalną

Regulamin konkursu - na najlepszy regionalny produkt żywnościowy

Formularz zgłoszeniowy – na najlepszy regionalny produkt żywnościowy



Oglądaj wszystkie zdjęcia...


WSTECZ
Projekt i wykonanie Artneo.pl