Poniedziałek 18.12.2017, imieniny obchodzi: Gracjan, Bogusław
Kalendarium wydarzeń
Grudzień 2017
PnWtŚrCzPtSoNd
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Strona w języku polskim Site in English

27
08.17

IV Regionalny Festiwal Klusek i Makaronu – gm. Kurzętnik, Lipowiec - 2017
termin:  27.08.2017 miejsce: Lipowiec, gmina Kurzętnik organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego

Gotowanie „na żywo” na oczach widzów to wspaniała atrakcja dla odwiedzających Warmię i Mazury turystów. W naszym regionie takich wydarzeń jest wiele, bowiem samorząd województwa warmińsko-mazurskiego od kilku lat realizuje na Warmii i Mazurach wieloletni „Kalendarz imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną Województwa Warmińsko-Mazurskiego”. Jednym z 18 organizowanych w tym roku wydarzeń jest „IV Regionalny Festiwal Klusek i Makaronu”, który odbędzie się 27 sierpnia w Lipowcu gm. Kurzętnik w ramach dożynek gminno-parafialnych Gminy Kurzętnik.

W tegorocznym konkursie „Na najlepszą potrawę z klusek i makaronu” rywalizować będą koła gospodyń wiejskich oraz osoby fizyczne z terenu województwa warmińsko-mazurskiego. Zwycięzca konkursu otrzyma Puchar Marszałka Województwa Warmińsko – Mazurskiego.

Na boisku przy świetlicy wiejskiej w Lipowcu odbędzie się degustacja potraw z klusek i makaronu. Zgodnie z tradycją, potrawy na bazie makronu przygotuje Wójt wraz z pracownikami Gminy Kurzętnik. Z kolei Pan Wiesław Mergalski z Karczmy „Nad Sandelą” z Lubawy – członek sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle, przyrządzi na miejscu potrawkę z kurczaka z warzywami na makaronie. Będzie można nie tylko przyjrzeć się, jak Pan Wiesław przyrządza potrawę, ale przede wszystkim jej spróbować!

Festiwalowi towarzyszyć będzie kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”, a także prezentacja regionalnego rękodzieła oraz występy artystyczne.

Celem imprezy jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych oraz promocję restauracji i gospodarstw agroturystycznych z regionu Warmii, Mazur i Powiśla.

Organizatorem wydarzenia jest Samorząd Województwa Warmińsko – Mazurskiego oraz Gmina Kurzętnik.



Oglądaj wszystkie zdjęcia...


WSTECZ
Projekt i wykonanie Artneo.pl