Poniedziałek 10.12.2018, imieniny obchodzi: Julia, Daniela
Kalendarium wydarzeń
Grudzień 2018
PnWtŚrCzPtSoNd
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Strona w języku polskim Site in English

01
10.18

Nowa strona promująca kuchnię Warmii Mazur i Powiśla
Samorząd województwa uruchomił nową stronę internetową oraz oficjalny fanpage na facebook’u pod nazwą Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.

Obie formy promocji maja na celu wypromowanie znaku dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle w taki sposób aby był on bardziej rozpoznawalny wśród mieszkańców i turystów odwiedzających województwo.

Ponadto posłuży to wypromowaniu podmiotów, które maja prawo do posługiwania się logiem Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.

Na stronie można znaleźć m.in. informacje o Sieci, jak przystąpić, odszukać członków, a także poznać przepisy na dania charakterystyczne dla naszego regionu.

ODWIEDŹ STRONĘ

ODWIEDŹ FACEBOOKA

03
10.18

Targi „Smaki Regionów” – Poznań 2018
Kolejne sukcesy producentów żywności tradycyjnej z Warmii i Mazur. 29.30 - 1.10.2018 w Poznaniu trwały targi „Smaki Regionów” – impreza skupiająca producentów i przetwórców żywności naturalnej i tradycyjnej.

Targi to kulinarna podróż niemal przez całą Polskę. Co roku, pod herbami województw, gromadzą się wytwórcy tradycyjnych produktów: aromatycznych wędlin, wyśmienitych serów, regionalnych miodów, naturalnego pieczywa, naturalnych soków, olejów tłoczonych na zimno.

Na takiej imprezie nie mogło zabraknąć naszego regionu. Na stoisku województwa warmińsko-mazurskiego królowały ryby, wędliny, regionalne miody, sękacze, mąki.

Zaprezentowali się:

  • Pasieka „Ranczo w Kaczej Dolinie” z Nowej Wsi Reszelskiej – miody
  • Tradycyjna Wędzarnia Warmińska z Kaborna – ryby
  • Zakład wędliniarski „Flis-Pol” z Miłomłyna – wędliny
  • Firma „Margot” z Wilkas – tradycyjne konfitury
  • „Zielarnia Warmińska” z Olsztyna – zioła i herbaty
  • „Qraś” Wędliny Catering z Orzysza – wędliny

Jak co roku, nasze produkty cieszyły się dużą popularnością. Nie obyło się również bez nagród. W tym roku „Złoty medal Targów” otrzymali:

  • Zakład wędliniarski „Flis-Pol” z Miłomłyna – za polędwiczkę miłomłyńską
  • Pasieka „Ranczo w Kaczej Dolinie” z Nowej Wsi Reszelskiej – za miód nektarowy gryczany

Dodatkowo 6 przedsiębiorców – członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle otrzymało „Perły 2018” – nagrody przyznawane w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” za najlepsze produkty
i potrawy regionalne. Były to:

  • Chleb żytnio-orkiszowy z kminkiem – GS Piekarni Dźwierzuty
  • Warmińska szynka wołowo-wędzona – Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra
  • Musztarda sarepska z linii „Musztard Mazurskich” – Wytwórni Octu i Musztardy OCTIM Sp. z o.o., Olsztynek
  • Polędwica w rozmarynie – Zakładu Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna
  • Miód wielokwiatowy – Pasieka „Ranczo w Kaczej Dolinie” z Nowej Wsi Reszelskiej
  • „Sandacz podany na kaszy z kurkami” – Restauracji „Łabędzi Ostrów” z Pięknej Góry k.Giżycka

Dodatkowe relacje na oficjalnym fanpage’u Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle Kliknij tutaj i na oficjalnej stronie Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle Kliknij tutaj

01
10.18

Spot promujący Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla

Jest nowy spot promujący sieć Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle! Zapraszamy do oglądania!

SPOT

04
10.18

Zapraszamy na Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej „Natura Food” w Łodzi
Zapraszamy na Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej „Natura Food” w Łodzi 12 – 14 października 2018r. - stoisko 164

Żywność tradycyjna z województwa warmińsko-mazurskiego po raz kolejny zaprezentuje się na Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Naturalnej „Natura Food”, które odbędą się w dniach 12 - 14 października w Łodzi.

Swoje wyroby przedstawią członkowie sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”:
•    Gospodarstwo Pasieczne „Bartnik Mazurski” z Gnatowa k. Kętrzyna, wytwórca miodu lipowego i miodu wielokwiatowego z Barcji wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa
•    Gospodarstwo Rolne „Nad Arem” z Kierźlin – wytwórca przetworów z mleka koziego
•    Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska – Piekarnia z Dźwierzut
•    Firma „Mark” Łukasz Kiezik, z Gajewa k. Giżycka, producent słodyczy i musli bio oraz tradycyjnego sękacza mazurskiego wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa
•    Zielarnia Warmińska z Olsztyna, dystrybutor i producent tradycyjnych herbat i ziół.

Dla wystawców organizowana jest kolejna edycja prestiżowego Konkursu o Złoty Medal NATURA FOOD 2018, którego celem jest wyłonienie i promocja najlepszych produktów ekologicznych, naturalnych i tradycyjnych prezentowanych podczas Targów.
Dwa lata temu Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztofa Jurgiela dla najlepszego produktu polskiego prezentowanego podczas targów w kategorii produkty tradycyjne otrzymała Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Piekarnia w Dźwierzutach za Chleb żytni staropolski z pestkami dyni. W tym roku Spółdzielnia zgłosiła do konkursu Chleb żytnio-orkiszowy z kminkiem. W tej kategorii „Produkty tradycyjne” zgłoszono 10 produktów. Łącznie w Konkursie zgłoszono 72 produkty.
Wyniki tegorocznego Konkursu ogłoszone zostaną już pierwszego Dnia Targów, 12 października.

Targi odbywają się w Hali Expo w Łodzi, Aleja Politechniki 4.

Wszystkich chętnych do odwiedzenia Targów zapraszamy na stoisko Województwa Warmińsko-Mazurskiego nr 164.

Więcej o Targach

Zobacz także na: www.dziedzictwokulinarne.pl
 



WSTECZ
Projekt i wykonanie Artneo.pl